Rok szkolny 2014/2015
Wychowawca: Sztonyk Sabina
Skład samorządu w roku szk. 2014/2015
1 | Gwóźdź Joanna | Przewodnicząca | ||
2 | Kluza Wiktoria | Zastępca przewodniczącej | ||
3 | Wójcik Patryk | Skarbnik |
Dzień naleśnika
6 marca 2015 uczniowie naszej klasy pod opieką Pani Agnieszki Chudy wybrali się na warsztaty integracyjne do Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Prudniku z okazji „Dnia Naleśnika”. W ramach integracji uczniowie wspólnie przygotowywali poczęstunek w formie przepysznych naleśników. Super sprawa!
Przygoda w muzeum
W czwartek 18 czerwca 2015 r.o godz. 18:00 w Centrum Tradycji Tkackich przy ul. Królowej Jadwigi 23 w Prudniku odbyło się spotkanie i wykład Jacka Cegielskiego, absolwenta Hebrew and Jewish Studies z University College London pt: „Dlaczego Biblię należy czytać od tyłu i co z tego wynika? Specyfika języka hebrajskiego i jego znaczenie w życiu codziennym Żydów”. Wyklad poprzedzony był warsztatami pisowni w języku hebrajskim i uczniowie z klasy 2E ćwiczyli pisanie swoich imion.
W drugiej, wieczornej części, uczniowie z naszej klasy serwowali coś niecoś z kuchni żydowskiej. Tym razem przygotowali hummus.
Stypendia Starosty Prudnickiego za rok szkolny 2014/2015
W dniu 26 czerwca 2015 r. odbyło się wręczenie stypendiów Starosty Prudnickiego najzdolniejszym uczniom i sportowcom szkół ponadgimnazjalnych. W spotkaniu wzięli udział: starosta Prudnicki Radosław Roszkowski, wicestarosta Krzysztof Barwieniec, Przewodniczący Komisji Edukacji i Bezpieczeństwa Publicznego Ryszard Kwiatkowski, Naczelnik Wydziału Oświaty i Zdrowia Anna Wojtczak, dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych oraz rodzice laureatów. Starosta pogratulował nagrodzonej młodzieży za szczególne osiągnięcia w nauce, sukcesy sportowe i artystyczne. Wyraził zadowolenie i dumę z faktu, iż w szkołach, których organem prowadzącym jest powiat prudnicki, uczy się aż tak wielu wybitnych uczniów i sportowców reprezentujących nasz powiat na arenie wojewódzkiej i ogólnopolskiej.
W tym roku w naszej klasie takie zaszczytne wyróżnienie za szczególne osiągnięcia sportowe i dobre wyniki w nauce zdobył Krzysztof Strzałkowski.
Rok szkolny 2015/2016
Warsztaty kulinarne
22 września 2015 Joanna Gwóźdź, Jolanta Filipiak, Marcjanna Maryszewska, Rafal Choiński i Patryk Wójcik z klasy III TG wzięli udział w warsztatach kulinarnych realizowanych w Zawadzie w ramach projektu ,,Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów” finansowanego ze środków pochodzących z Islandii, Lichtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG. Zajęcia poprowadził Sebastian Gołębiewski – kucharz, instruktor kulinarny, szef kuchni.
W części teoretycznej można było zgłębić takie zagadnienia jak zastosowanie i wykorzystanie ryb w kuchni: techniki przygotowania, kompozycje smakowe, tradycja i współczesność, sezonowość. W części praktycznej uczestnicy pod okiem asystenta przygotowywali zdrowe, rybne smakołyki.
A oto kilka pamiątkowych zdjęć z tych zmagań, wykonanych przez p. Barbarę Maryszewską, która uczniom towarzyszyła.
Promocja szkoły
Dnia 11 marca 2016 nasi uczniowie oraz nauczyciele reprezentowali szkołę na targach edukacyjnych adresowanych do gimnazjalistów. Jak im poszło? Zobaczymy po naborze…
Regionalne smaki
W piątek 15 kwietnia 2016 2 zespoły Z 3 klasy gastronomicznej w składzie Wiktoria Kluza i Krzysztof Strzałkowski oraz Rafał Choiński i Denis Fiedler stanęli w szranki kulinarne z uczniami z innych klas gastronomicznych całej Opolszczyzny. Konkurs „Regionalne smaki” cieszył się dużym zainteresowaniem, bo przybyło z opiekunami aż 19 drużyn. Potrawy przygotowane przez naszych uczniów były oceniane przez profesjonalnych kucharzy restauracji opolskich. Uczniom nie brakowało fantazji, były dania z ryb, kaczki, dzika, jelenia, jarskie…, wszystkie apetycznie wyglądające. Jury miało trudną decyzje do podjęcia. Cieszy nas fakt, że danie przygotowane przez Rafała Choińskiego i Denisa Fiedlera ” Zakwaszone udka” zostało dostrzeżone i wyróżnione jako jedyne danie, w którym wykorzystano mięso z kurczaka zgodnie z hasłem ” Kurczak w domu i w szkole, nie tylko w rosole”.
Uczestniczy konkursu oraz przybyli goście mieli również możliwość uczestniczyć w pokazie i degustacji dań kuchni molekularnej np. marchewkowego kawioru, bezy z bitej śmietany, czy też sorbetów lodowych wykonanych w ciągu kilkunastu sekund z soku pomarańczowego.
Rok szkolny 2016/2017
Odchodzimy do historii szkoły!
28 kwietnia 2017 pożegnaliśmy się z Technikum nr 2 i II LO w Prudniku jako absolwenci. Nagrodzeni zostali uczniowie za wniesiony wkład pracy w naukę oraz w zaangażowanie w życie szkoły i środowiska lokalnego. Rodzice wyróżniających się uczniów otrzymali listy gratulacyjne. Była to chwila bardzo wzruszająca, na niejednej twarzy pojawiły się łzy.
Jesteśmy dumni, że dotarliśmy do „mety”!